Μια από τις σημαντικότερες θεές του ελληνικού δωδεκάθεου. Πατέρας της είναι ο Δίας και μητέρα της η Μήτη. Η γέννησή της έγινε με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Ο Δίας κατάπιε τη Μήτη, μαζί με το παιδί που είχε στα σπλάχνα της, γιατί μια προφητεία είχε πει ότι ο γιος που θα γεννιόταν μετά την Αθηνά θα τον εκθρόνιζε. Όταν ήρθε η ώρα της γέννησης αναγκάστηκαν να φωνάξουν τον Ήφαιστο. Αυτός με ένα τσεκούρι άνοιξε το κρανίο του Δία, απ' όπου ξεπετάχτηκε η Αθηνά.
Οι ιδιότητες της θεάς μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες : α) σε κείνες που την παρουσίαζαν σαν θεά του πολέμου και β) σε κείνες που την παρουσιάζουν σαν θεά της των ειρηνικών τεχνών και γενικά του πολιτισμού. Ο πολεμικός της χαρακτήρας φαίνεται ότι είναι παλιότερος. Ήταν λοιπόν θεά του πολέμου, γι' αυτό φορούσε περικεφαλαία και την αιγίδα. Επίσης κρατούσε δόρυ και ασπίδα. Είχε πάρει μέρος στη μάχη των θεών κατά των Τιτάνων και κατατρόπωσε τον Εγκέλαδο. Στις μάχες των ανθρώπων έπαιρνε μέρος και βοηθούσε τους ήρωες. Προστατευόμενοί της ήταν ο Αχιλλέας, ο Διομήδης, ο Οδυσσέας και ο γιος του Τηλέμαχος. Αυτή εξάλλου βοήθησε τον Περσέα να σκοτώσει τη Μέδουσα. Ήταν και θεά της μουσικής που έχει πολεμικό χαρακτήρα και θεωρήθηκε εφευρέτρια του αυλού. Τον καταράστηκε όμως, όταν διαπίστωσε ότι όταν τον φυσούσε και έπαιζε, της παραμόρφωνε το πρόσωπο. Δίδαξε στους ανθρώπους να δαμάζουν τα άλογα και να ναυπηγούν πλοία. Ο Δούρειος Ίππος ήταν κάτω από την προστασία της και αυτή έδωσε οδηγίες για την κατασκευή της Αργώς.
Ενώ όμως υπήρξε θεά του πολέμου, παράλληλα ήταν και θεά της ειρήνης. Έφερνε λοιπόν την ευτυχία στους θνητούς και προστάτευε τις πόλεις τους, ιδίως την Αττική. Για να γίνει η προστάτρια της Αττική πρόσφερε σαν δώρο το δέντρο της ελιάς, ενώ ο Ποσειδώνας που τη διεκδικούσε επίσης, είχε προσφέρει το άλογο. Γι' αυτό το λόγο η ελιά ήταν το ιερό και αγαπημένο της δέντρο. Μαζί με την ειρήνη χάριζε στους ανθρώπους και τα αγαθά, που προέρχονται απ' αυτήν. Χάριζε δηλαδή φρονιμάδα στην πολιτική και ευγλωττία στους ρήτορες. Ίδρυσε τον Άρειο Πάγο, που ήταν δικαστήριο, και θέσπισε του πρώτους νόμους. Αγρυπνούσε για την τήρηση των νόμων και για τη δικαιοσύνη. Αυτή πρωτοστατούσε στις συγκεντρώσεις του λαού. Προστάτευε τις μητέρες, την υγεία των ανθρώπων και ακόμα τους αδύνατους και τους αδικημένους. Αυτή εφεύρε και δίδαξε όλες τις γυναικείες τέχνες. Πρώτη αυτή ύφανε και κέντησε το πέπλο της Ήρας. Δίδαξε και προστάτευε και όλες τις αντρικές δουλειές. Έμαθε τον άνθρωπο να μεταχειρίζεται το άροτρο και τη φωτιά, να ζεύει τα άλογα και τα βόδια, να καλλιεργεί τη γη και να φτιάχνει καράβια. Τέλος κάθε είδος τέχνης, ανώτερης και κατώτερης αποδιδόταν σ' αυτήν. Η γλυπτική, η ζωγραφική, η αρχιτεκτονική, η κεραμική και όλες οι άλλες σχετικές ή βοηθητικές τέχνες οφείλονταν σε αυτήν.
Η Αθηνά δεν παντρεύτηκε ποτέ της. Έζησε πάντοτε σαν παρθένα. Γι' αυτό και οι Αθηναίοι της αφιέρωσαν τον Παρθενώνα. Προς τιμήν της τελούνταν πολλές γιορτές. Η σπουδαιότερη ήταν τα Παναθήναια. Σύμβολα της θεάς ήταν το δέντρο της ελιάς, η κουκουβάγια, ο κόκορας και το φίδι.