Τάνταλος, ο γιος του Δία που πέρασε μια αιωνιότητα στο μαρτύριο της πείνας για την ύβρη που διέπραξε
Ο Τάνταλος είναι διάσημος επειδή πέρασε την αιωνιότητα προσπαθώντας να φτάσει τα φρούτα που συνεχώς κινούνταν λίγο πιο ψηλά από εκεί που μπορούσε να φτάσει. Ήταν η τιμωρία του για μια σειρά από εγκλήματά του, που προσέβαλαν τους θεούς.
Ο Τάνταλος ήταν γιος του Δία και της Ωκεανίδας Πλουτώς. Ο Τάνταλος ήταν βασιλιάς, αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πού βασίλευε. Κάποιοι λένε ότι ζούσε στη Σίπυλο της Λυδίας, ενώ άλλοι ότι βασίλευε στη Φρυγία ή Παφλαγονία. Ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Παυσανίας αναφέρει ότι ο τάφος του Τάνταλου ήταν στο όρος Σίπυλος, ενώ σύγχρονοι αρχαιολόγοι έχουν υποθέσεις για διάφορες ανάλογες τοποθεσίες. Ωστόσο ο μύθος του Τάνταλου δεν αποκαλύπτει αρκετά στοιχεία για να τον συνδέσουμε με κάποιο ιστορικό πρόσωπο.Σύμφωνα με το μύθο, ο Τάνταλος παντρεύτηκε δύο φορές και έκανε αρκετά παιδιά. Η κόρη του Νιόβη προσέβαλε τους θεούς όταν ισχυρίστηκε ότι τα δικά της παιδιά ήταν πιο όμορφα και άξια από εκείνα των θεών. Για να την τιμωρήσουν η Λητώ, ο Απόλλων και Άρτεμις σκότωσαν τα παιδιά της και μεταμόρφωσαν τη Νιόβη σε πέτρα επάνω στο Σίπυλο όρος.
Η τραγωδία όμως συνεχίστηκε στη γενιά του Ταντάλου. Τα εγγόνια του, Ατρέας και Θυέστης, ανταγωνίζονταν για την κατάληψη του θρόνου στις Μυκήνες. Η έχθρα τους αυτή διατηρήθηκε και στην επόμενη γενιά, όταν ο Αίγισθος, που ήταν γιος του Θυέστη, δολοφόνησε τον Αγαμέμνονα, τον γιο του Ατρέα.
Ο Τάνταλος ενόχλησε τους θεούς με διάφορους τρόπους. Ως γιος του Δία, ήταν πάντα καλοδεχούμενος στον Όλυμπο, όπου οι θεοί τον είχαν προσκαλέσει για να δειπνήσει μαζί τους. Στο τραπέζι είχε απαίσιους τρόπους και τους προσέβαλε, καθώς έπεσε στον πειρασμό να κλέψει από τη θεϊκή τροφή, το νέκταρ και την αμβροσία, για να τη μοιραστεί με θνητούς φίλους του. Επίσης, αποκάλυψε τα διάφορα μυστικά των θεών που είχε ακούσει να συζητιούνται στο δείπνο.
Ένα άλλο έγκλημα του Ταντάλου, ήταν ακόμα πιο σοβαρό. Λέγεται ότι προσκάλεσε σε γεύμα τους θεούς, ίσως για να απολογηθεί για την κακή συμπεριφορά του, αλλά αποφάσισε να δοκιμάσει την παντογνωσία τους. Έτσι σκότωσε τον ίδιο του τον γιο, τον Πέλοπα, τον μαγείρεψε σε ένα καζάνι και σέρβιρε τη σάρκα του στο φαγητό, για να δει αν οι θεοί θα το καταλάβαιναν. Οι θεοί που αντιλήφθηκαν αυτό που είχε συμβεί αρνήθηκαν θα φάνε. Η θεά Δήμητρα όμως ήταν απορροφημένη με το πένθος της για την κόρη της, την Περσεφόνη, επειδή είχε απαχθεί στον Κάτω Κόσμο. Η Δήμητρα χωρίς να το καταλάβει έφαγε τον ώμο του Πέλοπα. Οι θεοί κατάφεραν να φέρουν το παιδί πίσω στη ζωή και του έφτιαξαν έναν ώμο από ελεφαντόδοντο για να αντικαταστήσουν εκείνον που είχε φαγωθεί. Όμως δεν συγχώρησαν ποτέ τον Τάνταλο για αυτή του τη μοχθηρή πράξη.Ο Τάνταλος λέγεται ότι είχε κλέψει ένα χρυσό σκύλο που ανήκε στον Δία ή ότι έπεισε κάποιον με το όνομα Πανδάρεο να τον κλέψει για λογαριασμό του. Όταν τον ρώτησαν, ο Τάνταλος ορκίστηκε στο όνομα του Δία, του πατέρα του, ότι δεν γνώριζε τίποτα για το σκυλί. Ο Δίας θύμωσε τόσο πολύ για το ψέμα αυτό, που έριξε ένα βράχο από το Σίπυλο όρος καταπάνω στον Τάνταλο, σκοτώνοντάς τον. Ο βασιλιάς τότε, μεταφέρθηκε στον Άδη, όπου τον περίμενε μια ακόμα χειρότερη μοίρα.
Στα Τάρταρα, όπου πήγαιναν όλοι οι αμαρτωλοί για να τιμωρηθούν, ο Τάνταλος εξαναγκάστηκε να στέκεται μέσα σε μια λίμνη με καθαρό νερό μέχρι το πηγούνι, αλλά όποτε ήθελε να σκύψει για να πιει νερό, η στάθμη της λίμνης κατέβαινε πολύ χαμηλά, κι έτσι δεν μπορούσε να το φτάσει. Επάνω από τη λίμνη κρέμονταν κλαδιά φορτωμένα με πεντανόστιμα λαχταριστά φρούτα. Όποτε ο Τάνταλος προσπαθούσε να τα πιάσει, ο άνεμος τα σήκωνε ψηλότερα, χωρίς να μπορεί να τα αγγίξει. Σύμφωνα με ένα άλλο μύθο, ο Δίας έβαλε τον Τάνταλο να κουβαλάει έναν ογκώδη βράχο, οπότε εκτός από την αιώνια πείνα και δίψα, ο Τάνταλος είχε και την αγωνία μήπως τον συντρίψει ο βράχος, που ισορροπούσε.
Η μοίρα του Ταντάλου έγινε παράδειγμα σε όσους έμπαιναν στον πειρασμό να ενοχλήσουν τους θεούς. Στην Οδύσσεια, όταν ο Οδυσσέας επισκέφτηκε τον κόσμο των νεκρών, είδε το μαρτύριο του Ταντάλου. Ο Όμηρος περιγράφει τα δέντρα με τα ρόδια, αχλάδια, λαμπερά μήλα, τα γλυκά σύκα και τις ελιές που βασάνιζαν τον Τάνταλο.