«Αμφίονα … αποκαλυπτήρια» από την ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Το τέταρτο, κατά σειρά, μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητό της, τύπου φόρμουλα, παρουσίασε σήμερα (23-3-2019) το βράδυ, η φοιτητική ομάδα Κένταυρος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Τσαλαπάτα και που συνέπεσε με την συμπλήρωση φέτος, 10 χρόνων από τη δημιουργία της. Το όνομα του νέου μονοθέσιου, Αμφίονας και φιλοδοξία όλων να φέρει νέες διακρίσεις στην ομάδα, στους διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς όπου θα συμμετέχει το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η Ομάδα Κένταυρος αποτελείται από φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κυρίως του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών), που εργάζονται πάνω στον σχεδιασμό, την κατασκευή, αλλά και την προώθηση πλήρως λειτουργιών μονοθέσιων αυτοκινήτων. Συνολικά, στην ομάδα συμμετέχουν φέτος, περίπου 45 φοιτητές, μεταξύ των οποίων και αρκετά κορίτσια.

Στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκαν και τα τρία προηγούμενα μονοθέσια, ο Χείρωνας, ο Νέσσος και ο Θηρέας, που όπως και ο Αμφίων φέρουν ονόματα μυθικών Κενταύρων και το καθένα αποτελεί την εξέλιξη του άλλου. Η εξελικτική πορεία που ακολούθησαν δε, μέσα σε αυτή την δεκαετία ήταν τεράστια.

Εκτός από τους πρωταγωνιστές της βραδιάς που ήταν βέβαια, ο Αμφίων και τα τρία παλιότερα μονοθέσια, το παρών έδωσαν και κάποια από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, δηλώνοντας τη χαρά και την συγκίνησή τους που ένα αυθόρμητο εγχείρημα, μιας παρέας μόλις πέντε αρχικά φοιτητών, που συνάντησε πάρα πολλές δυσκολίες στο ξεκίνημά της, είχε αυτή την πορεία, με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς φοιτητικούς διαγωνισμούς.

Μυθολογικά Στοιχεία:

Οι πιο σημαντικοί Κένταυροι:
Αβας , Βιάνωρ , Εμμάχιας , Κλάνις , Νέσσος , Ριφεύς , Αγριος , Βραβήνωρ, Ενοπίων , Κρίεων , Νύκεων , Ροίκος , Αγχιος , Βρήεος , Ερύγδουπος , Κύλλαρας , Οδίεης , Ροίεος , Ανφαχος , Βρόμιος , Ευρυνσμος , Κυρηναίος , Όϊκλος , Ετίφυλος , Αμφίων , Γρυνεύς , Εύρυεος , Λατρεύς , Όμαδος , Αμύδας , Γρυφαίος , θαύμας , Λυκάβας , Όρειος , Τηλεβόας , Αμύκος , Δάφνις , θούριος , Λυκίδας , Ορνεύς , Ύλης , Αοβολος , Δημολέων , θηράμων , Λύκητος , Φαιοκομης , Αργεύς , Δίκτυς , θηρεύς , Λυκόδας , Παιάντωρ , Φρύξος , Αρήος , Δόρπος , Βηροκτόνος , Λύκος , Πειοήνωρ , Χθόνιος , Αρκεος , Δορύλας , Ξόνιος , Μέδων , Περιμπδης , Χρόμις , Αρμανδίυν , Λούπων , Ιμβρεύς , Μελαγχαίεης , Πεεραίος , Αρπαγος , Δρύαλος , Ίππασος , Μελανεύς , Παλύνωρ , Φολόε , Αστυλος , Δυναίος , Ιπποείων , Μέρμερος , Πραξίων , ΧΕΙΡΩΝ , Αφείδας , Έλιμος , Ισοπλής , Μίμος , Πυράκμων , Αφαρεύς , Έλοψ , Ιφίνοος , Μόνυχος , Πύρηΐος

Για την ιστορία, καθώς ο Ηρακλής διέσχιζε τη Φολόη, φιλοξενήθηκε από τον Κένταυρο Φόλο. Αυτός προσέφερε ψημένα τα κρέατα στον Ηρακλή, ενώ ο ίδιος τα έτρωγε ωμά. Όταν ο Ηρακλής ζήτησε κρασί, εκείνος φοβήθηκε να ανοίξει πιθάρι που ανήκε σε όλους τους Κενταύρους, τελικά όμως το άνοιξε. Αλλά οι Κένταυροι ένιωσαν τη μυρωδιά και μετά από λίγο έφτασαν στη σπηλιά του Φόλου, οπλισμένοι με πέτρες και έλατα. Τους πρώτους που τόλμησαν να μπουν μέσα, τον Άγχιο και τον Άγριο, ο Ηρακλής τους έτρεψε σε φυγή χτυπώντας τους με δαυλούς, ενώ τους υπόλοιπους τους κυνήγησε με το τόξο του μέχρι τον Μαλέα. Σκότωσε και άλλους έντεκα Κενταύρους: τον Δάφνη, τον Αργείο, τον Φρίξο, τον Όμαδο, τον Όρειο, τον Αμφίονα, τον Ιπποτίωνα, τον Ισοπλή, τον Μελαγχαίτη, τον Θηρέα, τον Δούπωνα.  Οι υπόλοιποι Κένταυροι σκόρπισαν· κάποιοι έφτασαν στο όρος Μαλέα, ο Ευρυτίωνας στη Φολόη, ο Νέσσος στον ποταμό Εύηνο. Τους υπόλοιπους τους δέχθηκε ο Ποσειδώνας στην Ελευσίνα και τους σκέπασε με ένα βουνό. Όσο για τον Φόλο, καθώς τράβηξε από ένα σκοτωμένο Κένταυρο το βέλος, απορούσε πώς κάτι τόσο μικρό σκότωσε αυτούς που ήταν τόσο γιγαντόσωμοι· γλίστρησε όμως από το χέρι του, έπεσε στο πόδι του και τον σκότωσε αμέσως. Όταν ο Ηρακλής επέστρεψε στη Φολόη και αντίκρισε νεκρό τον Φόλο, τον έθαψε και στη συνέχεια καταπιάστηκε με το κυνήγι του αγριογούρουνου.