Πέλοπας, ο ήρωας που προσφέρθηκε ως γεύμα στους θεούς από τον πατέρα του. Λέγεται ότι δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ήταν γιος του Τάνταλου, βασιλιά της Λυδίας ή της Φρυγίας. Παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια και απόκτησαν τον Ατρέα, το Θυέστη, το Χρύσιππο και άλλα παιδιά.

Όταν ο Πέλοπας ήταν νέος, ο πατέρας του θέλησε να δοκιμάσει τους θεούς. Τον έκοψε λοιπόν κομμάτια και τους πρόσφερε γεύμα τα μέλη του. Οι θεοί όλοι αμέσως αντιλήφθηκαν το ανοσιούργημα, Μόνο η Δήμητρα δεν το κατάλαβε, γιατί ήταν πικραμένη από την απαγωγή της κόρης της, και έφαγε ένα μέρος από τον ώμο του. Όταν οι θεοί τον ανάστησαν, αντικατέστησαν με ελεφαντοκόκαλο το μέρος του ώμου που έλειπε.

Έπειτα οι θεοί έδιωξαν τον Τάνταλο από την πατρίδα του και στην εξορία τον ακολούθησε ο Πέλοπας. Ήρθε στην Ήλιδα και εκεί θέλησε να παντρευτεί την κόρη του το βασιλιά Οινόμαου, την Ιπποδάμεια. 

Πριν ο Πέλοπας μπορέσει να παντρευτεί την Ιπποδάμεια θα έπρεπε πρώτα να αντιμετωπίσει τον Οινόμαο σε αρματοδρομία. Αν Οινόμαος κέρδιζε τον αγώνα, τότε ο Πέλοπας θα θανατωνόταν, αλλά αν ο Πέλοπας νικούσε, τότε θα μπορούσε να παντρευτεί την Ιπποδάμεια. Για να εξασφαλίσει ο Πέλοπας τη νίκη, δωροδόκησε τον ηνίοχο του Οινόμαου, Μυρτίλο, να σαμποτάρει το άρμα του. Ο Οινόμαος σκοτώθηκε και ο Πέλοπας κέρδισε το δικαίωμα να παντρευτεί την Ιπποδάμεια. Μετά τον αγώνα ωστόσο, ο Μυρτίλος ζήτησε την αμοιβή του: Ο Πέλοπας του είχε υποσχεθεί μια νύχτα με την Ιπποδάμεια. Αντ 'αυτού ο Πέλοπας σκότωσε τον Μυρτίλο, ο οποίος πριν πεθάνει, καταράστηκε τον Πέλοπα και και τους απογόνους του. Με βάση αυτήν την εκδοχή της ιστορίας ο Μυρτίλος ήταν η αρχή του κατάρας που μάστιζε την οικογένεια των Ατρειδών.

Έγινε βασιλιάς της Ήλιδας και παράλληλα την παντρεύτηκε. Έτσι έγινε ο πρόγονος της τραγικής οικογένειας των Πελοπιδών και ιδρυτής των Ολυμπιακών αγώνων.